fredag 12 april 2013

RS VIRUS

Hej, ledsen för att det vart en så lång uppehåll på bloggen här, men lilla familjen hemma här har haft så fullt upp med lillan som råkade ut för en "RS virus infektion" för er som inte vet vad detta är kan läsa mer om det lite längre ner, för er som vet, hoppa över det kursiva :)

Ett virus som drabbar människor i alla åldrar, men när det är just spädbarn & äldre som drabbas utav det får oftast lunginflammation som kräver sjukhusvård. Den tittar fram årligen mest under vintertid & tidig vår. 

Hälften av de som vårdas på sjukhus för RS är under 2 månader och 80% av de är under 6 månader. 

Symtom: Det tar ca 3-6 dygn innan sjukdomen bryter ut och ofta kommer det som en förkylning, kommer smygandes, ökande trötthet & minskande aptit,  kan få feber men det är inte dominerande. Sen så kommer hosta o kräkningar så att man kan göra sig av med slemmet. De värsta dagarna är mellan dag 4 & 6, där sjukdomen är som värst då andningen kan bli ansträngande & väsande. 

Brukar gå över efter 2 veckor, men hostan kan kvarstå även efteråt. 
Man blir inte immun mot sjukdomen, men får man det igen så blir det lindrigare.

Behandling: Näsdroppar från Nezeril & koksaltslösning, alt. Alvedon mot smärtan p.g.a. hostan.
Källa: Vårdguiden

Så det började med en hosta som kom lite då och då och den dagen vi skulle ta vaccinet hos barnsköterskan påstod att detta endast var något som Nicole hade fått för sig att göra. (Utan att ens kolla på henne!) Så vi lät det vara och bara skrattade åt att hon hostade för uppmärksamhetens skull.... 

6 timmar senare så reagerade hon med feber, högre än 38 grader men som gick ner till 38,6 dagen efter och till 37,6 dagen efter det och slutligen till 36 efter 4e dagen. Helt normalt för bebisar att reagera vaccinet med feber, så mer än så brydde vi oss inte. Sen så kom den eländiga hostan tätare och tätare, misstänkte en vanlig förkylning och stannade hemma med lillan bara, på måndagen ringde jag in till BVC för att "sjukanmäla" oss till föräldragruppen för att baby var så hostig och trött, sköterskan frågar: är hon snorig? jag sa nej, men då kan ni komma in! jag sa: är du säker? vill ju inte smitta ner andra barn i onödan hon sa: nej, nej, det är helt okej! skulle hon få problem med andningen så kan ni åka in till SöS för en kontroll... men jag tror nog det är en vanlig förkylning bara.

Dagarna efter det så vart det bara värre och värre, till slut i onsdags morgon efter att hon hade gråtit en hel natt för att inte ha kunnat sova p.g.a. hostan och när hon kräktes på hela mig med bara slem så åkte vi in till Saschsska Barnakuten för att kolla upp henne, direkt när läkaren hörde på anledningarna till varför vi valde att åka in så förstod hon att det var någon sorts virusinfektion, dubbelkollade med RS prov m.h.a. slemmet från näsan som då visade sig vara positivt. 

Nu har det värsta gått över med det låter fortfarande när hon andas, och hon hostar inte lika hemskt mycket, Johan har fått sova på soffan nu 3e kvällen, så att jag kan snabbt trösta ifall hon gråter, kräks eller får problem med andningen, och jag sitter väldigt arg som en mamma och letar efter en ny BVC, hittade en i Bagarmossen som jag tänkte kontakta för att höra hur det är med läkartid ifall bebis blir sjuk (kan ju inte sitta och åka in till akuten för varje gång baby blir sjuk, vad jag uppfattade så finns det inga läkare tillgängliga på den BVC som vi går nu hos)... 

Inga kommentarer: